Strona główna Działy Treningi i techniki Pozostałe dieta Reply To: dieta

vader
Członek
Post count: 18
#22509 |

na deeperblue Eric Fattah napisał, że czołowi freediverzy wcinają 5 cytryn na kilka godzin przed zawodami – ma to zwiększyć tolerancję CO2.

Oryginalna wypowiedź: „citrus fruits will increase your blood pH, giving you higher CO2 tolerance and they will delay the urge to breathe much like CO2 training does. They don’t affect the store of oxygen. Many of the top static competitors will eat 5 lemons a couple of hours before the competition.”

a tu ściągnięty fragment na temat równowagi PH krwi potwierdzający powyższą wypowiedź:

Gdyby do krwi wniknęły jakiś wartości kwaśne, np. w mięśniach powstały kwas mlekowy czy fosforowy lub z pożywienia kwas octowy, to natychmiast zostaną zobojętnione dwuwęglanami, przez co stosunek dwutlenku węgla do kwaśnego węglanu sodu zmieni się na korzyść dwutlenku węgla, ale do zakwaszenia krwi nie dojdzie jednak z tego powodu, że dwutlenek węgla swoiście drażni odpowiednie chemoreceptory lub sam ośrodek oddechowy, powodując większą wentylację, wskutek czego nadmiar CO2 zostanie usunięty z organizmu przez płuca.
Na odwrót dzieje się, gdy do krwi wnikają wartości zasadowe, np. z białek powstający amoniak lub z pokarmów roślinnych uwalniane zasady, którymi były zobojętnione kwasy organiczne spalone w organizmie. Wówczas ubywa dwu-tlenek węgla, z którego powstaje kwas węglowy, zużywający się na zobojętnie-nie zasad. Zmniejszona prędkość dwutlenku węgla zmniejsza wentylację płuc tak długo, aż produkowany wciąż dwutlenek węgla zgromadzi się we krwi w takiej ilości, aby jego stosunek do dwuwęglanów wrócił do wartości prawidłowej.

krótko mówiąc – alkaliczne żarcie jak np. cytryny zmniejsza potrzebę oddychania….

więcej o diecie:
http://forums.deeperblue.net/freediving-training-techniques/62973-apnea-diet.html