Strona główna Działy Treningi i techniki Dyscypliny basenowe Pakowanie w statyce Reply To: Pakowanie w statyce

olekry
Participant
Post count: 423
#27222 |

Wydaje mi się, że są osoby bardziej wrażliwe na pakowanie podczas statyk i mniej wrażliwe… My chyba należymy do tych pierwszych :). Ja do statyk pakuję mniej więcej połowę tego co do dynamik, a i tak czasem przepakuję i mam dyskomfort – co wpływa oczywiście na czas. Przypominając sobie ostatnie zawody też za dużo trochę wziąłem i nie było komfortowo (a nie chciałem puszczać bąbli po zanurzeniu, bo by mnie mogli wyciągnąć, wiec potem trzeba już było trzymać – stąd np nieco bardziej dotkliwe skurcze.)…
Ale do rzeczy. Aby wziąć jakaś sensowną ilość paków na statykę (tę dłuższą) zaczynam pakować już w czasie rozgrzewek – ma to na celu rozciągnięcie klatki piersiowej, by był mniejszy dyskomfort podczas głównej próby.
Łyk łykowi nierówny, ale można spróbować mniej więcej tak (ja robię coś w ten deseń):

1 Pierwsza rozgrzewka powiedzmy czas 1,45-2 minuty – bierzesz powiedzmy 16 paków (dyskomfort w klacie jest)

2 Druga rozgrzewka – 2,30 – 20 paków (dyskomfort w klacie jest, ale nie powinien większy niż poprzednio)

3 Trzecia rozgrzewka  – powiedzmy 3′- 16 do 20 – nie licz jakoś dokładnie, tylko łykaj do jakiegoś tam napięcia klatki piersiowej, ale nie za dużego

4. Odpoczynek, respiracja – próba główna – bierzesz 16 paków – nawet jeśli czujesz, że może wejść więcej nie ulegaj pokusie, bo potem będzie dyskomfort i gorsze skurcze…

Oczywiście liczby należy dobrać odpowiednie dla siebie, ale mnie pakowanie podczas rozgrzewek pomaga.

Powtórzenie tego eksperymentu kilka razy sprawi, że będziesz wiedział ile możesz pakować w czasie statyk. I tego należy się trzymać – nie brać większej ilości, bo będą męczarnie…

Moim zdaniem nawet 4 czy 5 paków może się przydać, by nieco dopełnić wdech (ja czasem mam wrażenie, ze wziąłem wdech nie tak pełny jakbym chciał )

Wszystko to dotyczy prób w wodzie – na sucho nie wiem czy byłbym w stanie wziąć więcej niż 4-8 łyków …

Jeśli więc robisz próby na sucho, weź to pod uwagę.